Champagne Charlie's
180 10th Ave, New York, NY 180 10th Ave, New York, NY 180 10th Ave, New York, NY 10011 Commercial

An outdoor garden and drinks space in the grounds of the Highline Hotel

The project was developed in partnership with Pacific Shore Drive, a hospitality group with restaurants including Eveleigh in L.A. and Kingswood in the West Village, New York City, who were working with the Highline Hotel to utilize the space in front of the hotel for a bar and restaurant.

The existing garden area is relatively unique in Manhattan in that the building has a characterful red brick façade and is set back from the road so that the garden space is both protected from the traffic and exposed to the afternoon setting sun.  The building was once part of the turn-of-the century Collegiate Gothic campus for the General Theological Seminary, an Episcopalian Institution that dates to 1817. The renovation of the original seminary dormitories in 2013 had included a high-quality landscape renovation by Quennell Rothschild of the gardens but they were little used. Pacific Shore Drive were going to design, build, and manage the new project to be known as Champagne Charlie’s.

We assisted the client in laying out the space and documenting the design so that it could be coordinated and bid for by individual sub-contractors. The bar and banquettes were built by a custom millwork company with the accessories such as umbrella’s and cushions sourced from Restoration Hardware.

The end result is a charming outdoor space, combining the character of the existing building, and striking evening sunlight and sunsets.  The landscaping manages to shield the guests from passing traffic, offering a tranquil setting removed from the commotion of New York, to enjoy champagne and oysters on ice.

The popularity of the café speaks to the project’s success. Visitors routinely take photographs of the space and their experiences there, and upload them to social media sites. We feel that these candid shots offer the best representation of the project, as they are the clearest expression of the user experience.

Project Details >

  • Status: Complete
  • Date: April 25, 2014
  • Project Number: 026
  • Client: Pacific Shore Drive, Lincoln Pilcher
  • Martin Hopp Architect Project Team:
    • Martin Hopp

  • Design Team: