Newton Apartment
250 West 27th St., New York, NY 250 West 27th St., New York, NY 250 West 27th St., New York, NY 10010 Residential

A restrained palette of new finishes is combined with existing elements of the building

We won a competitive interview process with a young client who wanted to update his existing apartment into a more habitable space for living and entertaining and in-turn increase the potential re-sale value of the property.

The existing apartment is constrained by having only two windows. This in conjunction with the long length of the unit minimizes natural daylight at the far end of the apartment and makes natural cooling in the summer difficult. The existing design limits the impact of the space and hides some of the historic features under a low quality renovation from the 1980’s.

Our solution was to open up one side of the apartment to create a ‘great space’ which could be used for a variety of activities. The owner’s baby grand piano serves as a focal point upon entering the apartment. Original wood columns and beams are exposed so that their natural warmth is combined with the restrained palette of white oak and white lacquer that has been added.

Taking cues from previous projects, notably the 250W24 #GBE project, the goal was to increase flexibility and efficiency in a small one-bedroom apartment. The apartment creates warmth in a dark space using naturally patinated elements such as reclaimed wood floors and the exposed wood structure.

Project Details >

  • Status: Construction
  • Date: January 10, 2014
  • Project Number: 021
  • Client: Mark Newton
  • Area: 1,100 square feet
  • Martin Hopp Architect Project Team:
    • Martin Hopp

      Frank Lau

      Stephen Rafferty, Jr.

  • Design Team:
  • Contractor:
    • MEP Engineer - LB Engineering PC

      Construction Team - Bonomo & Sons, Inc.