Yip O'Neill House
592 10th St., Brooklyn, NY 592 10th St., Brooklyn, NY 592 10th St., Brooklyn, NY 11215 Residential

Re-invigorating a 4-storey house in Brooklyn by introducing greenery, refined materials and introducing an all glass rear facade and large skylight

The client is an English / American family who own a 4-storey (plus basement) townhouse in Prospect Park, Brooklyn which is currently occupied by multiple households. They wish to live in the property and evaluate the best development options for a property which totals over 5,000 square feet of potential area.

After review of the allowable zoning area, layout options and a range of comparable properties in the surrounding area, it was decided the best financial return would come from converting the property into a single-family home; using all the space available to make a luxurious home.

Through reviewing numerous iterations of layouts with the client, the best configuration was chosen: a reception, kitchen, and family space at Level 1; 2 bedrooms and a play room at Level 2; a master bedroom suite and a bedroom at Level 3; an office and entertainment room at Level 4; and a terrace and exterior space at roof level. A vertical green wall growing alongside the central stair unites all the levels while the open stairs themselves also act as a light shaft.

Materially the bedroom levels are conceived of as intimate, warm spaces with wood paneling used for all of the cabinetry and furniture. Level 1 and Level 4 are white spaces with the only color coming from the greenery.  In particular Level 4 is a bright and dreamy space with the staircase connecting to the roof and sky above. On the street side, the exterior of the building would have its windows replaced and the brickwork repointed. On the garden side, the whole facade would be replaced with glass including a small extension creating a double height space between the basement and Level 1.

Project Details >

  • Status: Proposed
  • Date: September 6, 2010
  • Project Number: 012
  • Client: Andrew and Chun Yee Yip O'Neill
  • Area: 5,000 square feet
  • Martin Hopp Architect Project Team:
    • Martin Hopp

      Bill Yeung

  • Design Team: